V ponedeljek, 15. januarja bomo na šoli obeležili 140 letnico rojstva mladinskega pisatelja Josipa Vandota. Po njem se imenuje naša šola. Pripravili bomo razstavo njegovih knjig, prebirali jih bomo v knjižnici in na panoje napisali nekaj misli iz njegovega življenja.

Mladinski pisatelj Josip Vandot se je rodil 15. 1. 1884 v Kranjski Gori (včasih tudi Borovska vas), ki je s svojo gorsko okolico tudi dogajališče njegovih mladinskih planinskih pripovedi.

Življenje in delo Josipa Vandota

Po osnovni šoli v Kranjski Gori je leta 1895 nadaljeval šolanje na gimnaziji v Novem mestu. V gimnaziji je pisal otroške pesmi in črtice, ki jih je objavljal v Domu in svetu in v mladinskih listih ZvončekVrtec in Angelček, poznan pa je po daljši mladinski planinski pripovedi s pravljično tematiko, tematiko divjih lovcev in pastirskega življenja. Najbolj znana je serija daljših mladinskih pripovedi pastirskega življenja o Kekcu. Prva od Kekčevih zgodb, Kekec na hudi poti, je izšla leta 1918 v Vrtcu, druga, Kekec na volčji sledi, leta 1922 v Zvončku in tretja, Kekec nad samotnim breznom, leta 1924 v Zvončku. V letih 1936 in 1939 je v samozaložbi izdal ponatis pripovedke Kekec na hudi poti kot prvo knjigo zbirke Kekec z naših gora in knjigo z naslovom Prerok Muzelj, “povest izpod Špika”. Napisal je še mnogo drugih krajših povesti, Potovanje naše JeliceKocljeva osvetaOb siničjem pogrebuSin povodnega možaKo je bil ded še mladMihec gre v KorotanLeš v zameni in druge.

Dostopnost