Učenci,

danes imamo 3. in 4. šolsko uro »dan nenasilja in strpnosti«. Cilj je, da se učenci, učitelji, strokovni delavci, starši, strokovnjaki drugih ustanov in vsi ljudje pogovarjamo in se opremimo z znanjem, ki je potrebno na področju zasvojenosti, posledic zasvojenosti, pravilne uporabe računalniške tehnologije, škodljivosti prekomerne uporabe, da navežemo pogovor na škodljive spletne strani, prekomerno uporabo nasilnih računalniških igric, uporabo družabnih omrežij na neprimeren način, slikanje svojega telesa in pošiljanje slik neznancem, kako rešujemo konflikt s sošolcem in kakšni so pravilni postopki za reševanje, spoštovanje sočloveka, prijazni in spoštljivi odnosi, pomoč sočloveku v stiski, da se obrnemo po nasvet k staršem, učiteljem, svetovalnim delavcem, da opozorimo na nevarnosti, ki smo jih zaznali …  Pomembna je sistematična vzgoja za nenasilje in dosledno odzivanje na nasilno vedenje.

Vsak od nas lahko prispeva, da je šola varno in prijazno okolje, da spoštujemo drug drugega, da spoštujemo tudi tistega, ki morda manj zmore tako na učnem kot npr. športnem področju, ki morda ne komunicira tako kot moji prijatelji, ki se ne zna braniti v konfliktu, ki je bolj zadržan v pogovoru. In razumeti tudi tistega, ki ima morda danes slab dan, ki je prišel slabe volj v šolo, ki je žalosten, ker je dobil slabo oceno. Morda je doživel nekaj neprijetnega že zjutraj doma. Tudi s tem sošolcem se pogovarjamo in mu pomagamo. Če pa je sošolec šel v agresiji čez vse razumne meje, pa mu postavimo mejo v komunikaciji, oz. na to opozorimo učitelje.

V Sloveniji se še vedno zelo varno počutimo. So sicer določeni problemi, ki pa jih moramo rešiti kod družba in kot vsak posameznik.

 

 

Dostopnost