Učenci bodo imeli predvidoma od ponedeljka, 31. maja možnost samotestiranja na domu na okužbo s SARS_CoV-2.  Samotestiranje bodo opravljali učenci, ki so se v aprilu prijavili preko programa 1ka. Samotestiranje je prostovoljno in brezplačno.
Namen samotestiranja je vzpostaviti varno šolsko okolje za učence in zaposlene v šolstvu s šolanjem v živo ter identificirati okužene in preprečiti nadaljnje širjenje okužbe na SARS-CoV-2
Vsak prijavljeni učenec bo v petek, 28. maja dobil plastično vrečko s petimi hitrimi testi in navodili. Učence bomo v šoli tudi seznanili z načinom testiranja. Učenci se testirajo en-krat tedensko, v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj. Šoli rezultatov testiranja ne sporočate. V primeru rezultata testa, ki kaže na okužbo, pa o tem seznanite pediatra, ki bo otroka poslal na PCR test. V primeru potrjene okužbe pa to takoj sporočite na šolo (razrednik ali tajništvo).

Na elektronske naslove staršev prijavljenih učencev smo poslali informacije, ki sta jih pripravila Ministrstvo za zdravje RS in Nacionalni inštitut za javno zdravje (navodila bodo priložena tudi v plastični vrečki):

– vabilo učencem k prostovoljnemu samotestiranju na domu,
– protokol samotestiranja,
– navodila za samotestiranje,
– navodila za uporabo testov,
– navodila za prepakiranje testov.

Posnetek in infografika sta dostopna na povezavi: https://WWW.nijz.siIsamotestiranje , povezava do video gradiva pa je tudi na: www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU

Zagotovljena pa je tudi klicna svetovalna številka (01-478-68-48).

Vse informacije o izvedbi prostovoljnega samo-testiranja na SARS-CoV-2 s hitrimi antigenskimi testi so dostopne na spletnem naslovu Ministrstva za zdravje: www.mz.gov.si.

Prepričani smo, da bo testiranje za učence zanimivo in da bo pripomoglo k zavedanju vsakega posameznika o možnosti kontrole svojega zdravja v času epidemije.

Dostopnost